به همت محققین دانشگاه بیرجند صورت گرفت؛
تأثیر تمرینات هوازی و مصرف عصاره آبی دانه زیره سیاه بر درمان چاقی
به گزارش روابط عمومی دانشگاه بیرجند، چاقی در سطح جهانی به عنوان یک عامل پراهمیت در راستای ابتلا به انواع امراض شناخته شده است.
مطالعات نشان داده است که تمرینات منظم هوازی عامل مهمی در کاهش وزن و خطرات مربوط به آن می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیر6 هفته تمرین هوازی و مصرف عصاره آبی دانه زیره سیاه (carumcarvi) بر سطوح سرمی آدیپولین، آیریزین، پروفایل لیپیدی و بیان ژنهای CTRP12 و FNDC5 بافت چربی، تغییرات وزن بدن و چربی زیرجلدی موشهای صحرایی نر چاق بود. در این مطالعه تجربی، از 32 سر موش صحرایی نر چاق شده، به دنبال 12 هفته رژیم غذایی پرچرب استفاده شد.
موشهای مورد مطالعه بهطور تصادفی به 4 گروه کنترل، تمرین، عصاره زیره سیاه (2درصد غذا)، تمرین + عصاره زیره سیاه (2درصد غذا) تقسیم شدند. گروههای تمرین 5 روز در هفته به مدت 6 هفته تمرین هوازی (تقریباً معادل70٪-55% VO2max) انجام دادند. تغییرات وزن¬بدن و میزان بافت چربی زیرجلدی نیز اندازهگیری شد. تمرینات هوازی در ترکیب با عصاره زیره سیاه باعث کاهش معنیدار وزن نهائی بدن و وزن چربی زیرجلدی، تری گلیسیرید، کلسترول تام، لیپوپروتئین کم چگالنسبت به گروه کنترل و افزایش لیپوپروتئین پرچگال، آدیپولین، آیریزین، بیان ژن FNDC5 و CTRP12نسبت به گروه کنترل شد.
باتوجه به یافتههای پژوهش، پیشنهاد بر این است جهت کاهش اختلالات مرتبط با چاقی و کاهش وزن از تمرینات هوازی با شدت متوسط و مصرف دانه زیره سیاه استفاده شود.
زیره سیاه یکی از گیاهانی است که بهطور سنتی برای کاهش وزن استفاده میشود.
صدیقه طاهرزاده دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزش دانشگاه بیرجند از رساله دکتری خود با راهنمایی دکتر مهدی مقرنسی و دکتر بهرام رسولیان و مشاوره دکتر آیت کائیدی و دکتر امیر خسروی و داوری دکتر مرضیه ثاقب جو، دکتر محمداسماعیل افضل پور و دکتر محمد ملکانه با درجه عالی دفاع کرد.